Fietsroutes
Volgende fietsroutes zijn te koop in Toerisme Ieper
Online te koop via http://shop.westtoer.be/
Vredesroute
De Eerste Wereldoorlog zette de Westhoek in vuur en vlam. De Wederopbouw ging razendsnel, toch verdwenen niet alle littekens in het landschap. Vanuit vredesstad Ieper fietsen we langs het vroegere front op de Ieperboog. Eerst volgen we het Kanaal Ieper – IJzer om dan de Vrijbosroute te nemen richting de Duitse stellingen. We fietsen de ene na de andere WO I – site voorbij en knijpen meermaals de remmen dicht. Het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle is een aangrijpende stilteplek, zeker als we de leeftijden aflezen op de grafstenen. Boven aan het gigantische Tyne Cot Cemetery krijgen we een prachtig uitzicht over de streek. In het centrum van Zonnebeke beklimmen we de kerktoren en bezoeken het Memorial Museum Passchendaele 1917 in het vroegere kasteelpark. Daarna gaat het bergop naar het rustige Polygoonbos waar stevig slag werd geleverd. We dalen af via de Gasthuisbossen en provinciedomein De Palingbeek om langs de Zillebekevijver terug het centrum van Ieper te bereiken.
Deze fietsroute is als suggestielus geïntegreerd in de fietsnetwerkkaart Westhoek. Van de fietsroute zal er geen aparte folder met kaart meer verschijnen, de bewegwijzering blijft wel behouden.
Startplaats: Grote Markt Ieper
Afstand: 45 km
Fietsroutes 14-18
Ieperboog
Deze fietstocht start op de Grote Markt van Ieper en volgt de 'Kleine Ieperboog' van noord naar zuid. Onderweg ontdek je diverse oorlogssites. Op elk instappunt vind je een boeiende film over het lokale oorlogsverhaal, infopanelen en een wandelfolder. Vanuit elk instappunt vertrekken diverse lusvormige wandelpaden doorheen de boeiende, vaak authentiek gebleven oorlogslandschappen. Wie meerdere sites wil bezoeken, trekt er best een hele dag op uit.
Bewegwijzerd
Startplaats: Bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek - Lakehalle - Grote Markt Ieper
Afstand: 36 km
Gifgas
Op 22 april 1915 openen Duitse troepen ongeveer 6000 gasflessen gevuld met chloorgas over een 6 km lange frontlijn tussen de Stampkothoeve en ‘t Halfweghe huys. Die dag en de dagen daarna verloren ongeveer 5.000 soldaten en burgers het leven en duizenden anderen bleven levenslang gevolgen van het gas ondervinden. De inzet van dit massavernietigingswapen wordt aanzien als het begin van de chemische oorlogsvoering.
Bewegwijzerd
Startplaats: Gemeentehuis Langemark-Poelkapelle
Afstand: 41 km
The Legacy
In Zonnebeke bevind je je in het hartje van de beruchte Ieperboog. In de Slag van Passendale in 1917 vielen hier in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts 8 kilometer. Het kasteelpark van Zonnebeke is de ideale uitvalsbasis voor een rondrit naar de vroegere slagvelden. Met deze fietsroute kan je op een aangename manier het rijke erfgoed in deze gemeente zelf ontdekken.
Startplaats: Memorial Museum Passchendaele 1917 - Berten Pilstraat 5a - Zonnebeke
Afstand: 37 km
Pop
De fietstocht gaat terug naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog achter het front. De eerste halte na de hel waar de militairen zich van modder en bloed ontdeden, van hun wonden genazen of er toch aan stierven. Poperinge, of POP zoals de Britten zegden, werd vier jaar lang overspoeld door vreemde troepen. In POP, dicht bij de burgers, kwamen ze enkele dagen rusten of stonden terecht voor hun falen binnen het oorlogsbedrijf.
Startplaats: Dienst Toerisme Poperinge - Grote Markt 1 - Poperinge
Afstand:41 km
Cogge-Gheeraert
De fietsroute belicht de onderwaterzetting van de IJzervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol die de historische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert daarbij speelden. Het traject verbindt plaatsen en monumenten die getuigen van deze opmerkelijke gebeurtenis en verwijzen naar het oorlogsleed: het Albert I-Monument in Nieuwpoort, het Stad- en Landshuis in Veurne, de Belgische militaire begraafplaatsen van Steenkerke en Ramskapelle, de buste van Karel Cogge, de Ganzepoot en de Frontzate.
Startplaats: Vrij Vaderland - Veurne
Afstand: 41 km
Aller - Retour
Deze fietsroute volgt de moeizame tocht van de soldaten van het grote legerkantonnement Alveringem naar de Dodengang in de sector Diksmuide, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie en de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland te verdedigen. Door de ‘Vlaamse kwestie’ krijgt de bekende Franse term ‘Aller-Retour’ nog een extra dimensie. Onderweg kleuren tal van interessante oorlogsrelicten en monumenten dit veelzijdig verhaal.
Startplaats(en): Diksmuide, Alveringem en Lo
Afstand: 37 km
Niemandswater
Niemandswater vertelt het verhaal van de medische evacuatie vanaf het front (Noordschote-Steenstraete) tot aan de veldhospitalen (Hoogstade-Beveren) maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. Wat verderop werden diegene begraven (Hoogstade-Reninge-Westvleteren) voor wie hulp te laat kwam.
Startplaats: Vleteren en Lo
Afstand: 45 km
Käthe Kollwitz
Käthe Kollwitz (1867-1945) was een Duitse expressionistische kunstenares. Haar zoon Peter sneuvelde vrijwel meteen na zijn aankomst aan het front in de Westhoek tijdens WOI. In haar kunstwerken uit Käthe haar opstand tegen oorlog en armoede. Daarnaast brengt ze het verhaal als moeder van een gesneuvelde soldaat, onder meer in ‚Het Treurend Ouderpaar‘, één van de meest beklijvende oorlogsgedenktekens.
Startplaats: Dienst voor cultuur en toerisme (CC De Brouwerij) Koekelare
Afstand: 42,5 km
IJzer '14 - '18
De WOI fietsroute ‘IJzer 14-18’ (41 km) brengt ons bij monumenten en sites aan het IJzerfront. Reeds bij het vertrekpunt, de Grote Markt van Diksmuide zien we herinneringen aan ‘den Grooten Oorlog’ 1914-1918. In de IJzertoren daal je af door het Museum aan de IJzer. In de Dodengang en aan het Onze-Lieve-Vrouwehoekje ervaren we het front heel dichtbij. De Belgische en Duitse militaire begraafplaatsen brengen de boodschap ‘nooit meer oorlog’.
Startplaats: Dienst Toerisme Diksmuide
Afstand: 41 km